4/25/2013

Czym jest INCI i co powinniśmy wiedziec o składzie kosmetyków!!!

Na moim blogu miałyście już okazję poczytać podobny post o substancjach, które znajdują się w kosmetykach. Tym razem chcę zapoznać Was bliżej z INCI i tym samym przedstawić kilka ważnych informacji, które trzeba zapamiętać. Oczywiście nie każda z nas miała okazję studiować chemię, a tym bardziej pamiętać co, jak i dlaczego! Nie martwcie się, nie będę Was zanudzać :)





No dobrze, zacznijmy od samej nazwy! Czym jest INCI ???

INCI odnosi się do powszechnego nazewnictwa stosowanego w oznakowaniu składników na opakowaniach produktów kosmetycznych. Oznacza "Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetycznych", a nazwa ta została stworzona na potrzeby wprowadzenia międzynarodowego systemu .

Nie mam zamiaru przedstawiać Wam dziś i tłumaczyć wszystkich składników, które mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Uwierzcie mi, że jest ich bardzo wiele ( ok. 8 tysięcy ) !!!! Ale jeśli interesują Was poszczególne substancje i chcecie dowiedzieć się, do czego one służą zapraszam do odwiedzenia i zapoznania się z aktem Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej z dnia 9 lutego 2006 r. Znajdziecie tu tabele z wykazem wszystkich dostępnych składników!!!

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:097:0001:0528:PL:PDF

Składniki umieszczone na opakowaniu są w kolejności malejącej, tzn. że na początku znajdziecie te substancje, których jest najwięcej, a oczywiście na końcu te, których jest najmniej. Dlatego też najczęściej na początku listy mamy wodę, a na końcu substancje zapachowe czy barwniki!

Stosowane nazwy substancji w składzie INCI są w języku angielskim lub po łacinie. W przypadku barwinków kosmetycznych składniki muszą być oznaczone przy użyciu numeru "colour index" ( CI ). Często stosowane są też skróty w celu uproszczenia skomplikowanych nazw chemicznych, np. PEG czy PPG. Takie skróty i ich wyjaśnienie również znajdziecie w/w ustawie :)

Od 1 grudnia 2006 roku Unia Europejska wprowadziła wykaz z listą substancji, które nie mogą być stosowanie w produktach kosmetycznych. Należą do nich:
   6-Methoxy-2,3-Pyridinediamine and its HCl salt
2,3-Naphthalenediol
2,4-Diaminodiphenylamine
2,6-Bis(2-Hydroxyethoxy)-3,5-Pyridinediamine
2-Methoxymethyl-p-Aminophenol
4,5-Diamino-1-Methylpyrazole and its HCl salt
4,5-Diamino-1-((4-Chlorophenyl)Methyl)-1H-Pyrazole Sulfate
4-Chloro-2-Aminophenol
4-Hydroxyindole
4-Methoxytoluene-2,5-Diamine and its HCl salt
5-Amino-4-Fluoro-2-Methylphenol Sulfate
N,N-Diethyl-m-Aminophenol
N,N-Dimethyl-2,6-Pyridinediamine and its HCl salt
N-Cyclopentyl-m-Aminophenol
N-(2-Methoxyethyl)-p-phenylenediamine and its HCl salt
2,4-Diamino-5-methylphenetol and its HCl salt
1,7-Naphthalenediol
3,4-Diaminobenzoic acid
2-Aminomethyl-p-aminophenol and its HCl salt
Solvent Red 1 (CI 12150)
Acid Orange 24 (CI 20170)
Acid Red 73 (CI 27290)
Są to substancje, które powodują alergie, a przy dłuższym stosowaniu mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia. Bardzo często są to składniki farb do włosów, więc warto się z nimi zapoznać!!!
Ok, teraz omówię Wam kilka ważnych składników, które często są powodem dyskusji na forach internetowych czy wielu blogach!
Zacznijmy od wody ( AQUA ), która najczęściej występuje na pierwszym miejscu w składzie INCI. Oznacza to, że dany kosmetyk został stworzony na bazie właśnie wody. Bywa też tak, że woda nie występuje w składzie i taki produkt może być na bazie oleju, np. serum w kapsułkach.
Kolejna sprawa to emulgatory, które mają zapewnić powstanie i trwałość kosmetyku. Do najczęstszych emulgatorów możemy zaliczyć gumę arabską, albuminę, lecytynę czy żelatynę. Nie powinniśmy się obawiać tych substancji. Nawet w kosmetykach naturalnych stosowane są emulgatory!!!!
Teraz omówimy parafinę ( Mineral Oil ) i glicerynę ( Glicerin ) !!!
Parafina jest mieszanką węglowodorów nasyconych uzyskanych z destylacji ropy naftowej. Ma sprawiać, że nasza skóra będzie gładka i elastyczna, a w rzeczywistości pozostawia tylko delikatny filtr na powierzchni skóry, który ma chronić przed utratą wody z naszego organizmu i właśnie skóry.
Często jest przyczyną zapychanie porów skórnych i raczej nie poleca się stosowania kosmetyków zawierających parafinę przy cerze problematycznej / trądzikowej.
Gliceryna natomiast to jest często produktem ubocznym przy powstawaniu mydeł. Jest gęstą cieczą bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie i alkoholu. Ma właściwości higroskopijne czyli podobnie jak parafina zatrzymuje wodę. Gliceryna chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, łagodzi podrażnienia i zapobiega wysychaniu produktów kosmetycznych.
Teraz same już możecie zdecydować, czy wybrać kosmetyk z parafiną w składzie, czy może postawić na glicerynę :)
Inne znane nam substancje to silikony ( np. Dimethicone ). Ich zadaniem jest nadac skórze czy włosom miękkość, połysk czy gładkość, ale utrudniają też oddychanie i stosowane na dłuższą metę mogą wysuszać!!!
Parabeny to konserwanty!!! To one przedłużają żywotność kosmetyku i dzięki ich zawartości w składzie danego produktu możemy stosować zdecydowanie dłużej niż np. kosmetyki organiczne, które mają krótki termin przydatności. Parabeny nie mogą dopuścić do powstania pleśni, czy rozwinięcia się drobnoustrojów.
Najczęściej stosowane parabeny to:
Methylparaben
Ethylparaben
Isopropylparaben
Propylparaben
Butylparaben
Benzylparaben
Glutaraldehyde
Hexamidine-Diisethionate
Phenol
Phenyl Mercuric Acetate
Phenyl Mercuric Borate
Benzetonium Chloride

Zwróćcie uwagę, iż bez parabenów nie ma dezodorantów czy antyperspirantów!!!
Części z Was te wszystkie nazwy chemiczne będą sprawiać trudności. Ważne jest jednak, by nie popadać w skrajności. Pamiętajcie o tych kilku ważnych wskazówkach. Jeśli na końcu składu znajdują się nazwy typu CI 77891 to mamy barwniki, a Parfum czy Fragrance to związki zapachowe, które przy wrażliwej skórze mogą uczulać. Obserwujcie Waszą skórę i na podstawie jej potrzeb decydujcie o odpowiednim dla Was składzie kosmetyków.
XOXO

17 komentarzy:

  1. Na szczęście mało co mnie uczula, ale właśnie dzięki blogowi zaczęłam zwracać większą uwagę na składy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To masz szczęście, bo moja skóra jest bardzo wrażliwa i często dochodzi do podrażnień!

      Usuń
  2. Ja mam antyperspirant bez parabenów. Raz bardzo sie wystraszyłam, że mam raka, bo pod pachami zrobiły mi się grudki, a okazło się, że to antyperspirant mnie zapychał. Potem poszukałam antyperspirantu z najkrótszym składem i znalazłam. Stosuję go już kilkanaście miesięcy, pomimo swojej wysokiej ceny i kiepskiej dostępności, jest bardzo wydajny i nie koliduje z moimi perfumami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że są antyperspiranty bez parabenów czy aluminium, ale niestety na naszym rynku przeważają te bardziej chemiczne :(

      Usuń
  3. Ja też na szczęście nie mam problemów, moja skóra z reguły wszystko dzielnie znosi. Raz próbowałam odzwyczaić moje włosy od tych 'złych, niedobrych silikonów (!)'i w rezultacie dostałam strasznego łupieżu. Także jestem żywym dowodem na to, że nie ma co przesadzać z tą analizą składów.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę! Są też obrońcy tradycyjnych składów :)

      Usuń
  4. Ooo no to już troszkę mam pojaśnione;) Dzięki;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto by też wspomnieć tutaj o detergentach typu SLS czy SleS i ich łagodniejszych zamiennikach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że warto choć są jeszcze inne substancje, o których powinniśmy pamiętać. Wymienianie jednak wszystkich substancji powierzchniowo czynnych, buforów itd. nie ma sensu. Wystarczy poczytać sobie artykuł z Dziennika, który posiada wszystkie dostępne info na ten temat :)

      Usuń
  6. ciekawy artykuł :) przyjemnie się czyta takie informacje tym bardziej że kiedyś przeczytałam że te CI to skróty metali

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, kto takie ciekawostki wypisuje hahaha :)

      Usuń
  7. ciekawy post, dziękuję za uświadomienie :) muszę sobie spisać niektóre dziwne nazwy dla utrwalenia i omijać je szerokim łukiem w drogerii :)
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 COCO COLLECTION