12/28/2018

DIETA WSPIERAJĄCA KOLAGEN - DIETA KOLAGENOWA

Jak myślcie, czy istnieje dieta, która naturalnie wzmacnia struktury decydujące o naszej kondycji i wyglądzie? Czy możemy w jakiś sposób pobudzić produkcję kolagenu? Nie da się ukryć, że na skutek zanieczyszczenia środowiska, zmian stylu życia, żywności ubogiej w składniki odżywcze, a także stresu w naszym ciele dochodzi do przedwczesnego zahamowania procesu biosyntezy kolagenu, a przez to też nasz wygląd ulega znacznemu pogorszeniu. W jaki sposób więc działać? Wiecie już, że kosmetyki to nie wszystko, a nawet zbyt mało! Co robić? Tego dowiecie się z dzisiejszego i kolejnego posta ...



Dieta to podstawa, a skoro wiecie już, że kolagen jest ważnym dla naszego organizmu białkiem, warto pomyśleć co takiego spożywać i jak. Możemy to robić na kilka sposobów. Zarówno dostarczając do naszego organizmu odpowiednie pożywienie, ale też poprzez suplementację. Tutaj jednak liczy się jakość i pochodzenie produktów spożywczych, które są źródłem kolagenu, jak i składników, które zawiera dany suplement. Warto dodać jeszcze, że o skuteczności danego źródła będzie decydować ogólny stan naszego organizmu, poziom stresu, styl życia, miejsce zamieszkania itd. 

Jakie produkty wspomagają produkcję kolagenu? 

Jajka - ( jajka bio, od kur z wolnego wybiegu, bez dodatku GMO ) Warunki w jakich żyje kura są bardzo ważne, bo mogą one zmienić skład biochemiczny jaja. Są one bogatym źródłem siarki, która jest potrzebna do produkcji kolagenu. 

Nasiona chia - są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega - 3 pochodzenia roślinnego, przez co też uczestniczą w budowie nowych komórek i utrzymaniu wilgoci w skórze. 

ART - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/

Zielone warzywa - wszystkie zielone pokarmy, w tym jarmuż, rukola, brokuły, fasola szparagowa, sałata, szparagi, kapusta rzymska itp. zawierające chlorofil zwiększający wiązanie się kolagenu w skórze i innych tkankach. Badania potwierdziły, że zarówno chlorofil jak i jego pochodne dostarczają nam dużych ilości antyoksydantów. 

ART - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4390761/

Cytryna - jak też doskonale wiecie jest ona źródłem witaminy C, ale też wspiera łączenie się aminokwasów niezbędnych w procesie tworzenia kolagenu. Chroni nas przed toksynami, wspomaga naprawę i regenerację komórek skóry. Warto o niej pamiętać! 

ART - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/

Awokado - jest źródłem składników, które wspierają odbudowę kolagenu. Dodatkowo jest wspaniałym antyoksydantem, dostarcza witaminy E i zawiera "zdrowe" tłuszcze. Co więcej, pobudza ono produkcję kolagenu! 

ART - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1676360

Czosnek - jest jednym z najlepszych źródeł siarki, a co za tym idzie odpowiada za syntezę kolagenu i zapobiega rozpadowi połączeń kolagenowych. 

Pomidory - są bogatym źródłem likopenu ( przeciwutleniacza ), a on chroni skórę przed uszkodzeniami przez słońce i zapobiega rozpadowi kolagenu. 

ART - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11340098

Jagody - mają w składzie kwas elagowy, a według badań zapobiega on degeneracji włókien kolagenowych na skutek działania UV. Dodatkowo też jagody wspierają proces produkcji kolagenu, są źródłem witaminy C. 

ART - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20113347

Dziki łosoś - zawiera cynk, który aktywuje białka potrzebne do syntezy kolagenu, ale też jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega - 3 . Tutaj warto wspomnieć, że ryby takie jak tuńczyk czy makrela także zawierają wyżej wymienione kwasy! 

ART - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2981717/

Chlorella - tutaj mam dla Was ciekawostkę. Badania pokazują, że chlorella może być odmianą retinolu, a jak już wiecie retinol zaleca się stosować w celu zwiększenia kolagenu. Ponadto jest ona bogatym źródłem beta-karotenu, zawiera kwasy nukleinowe RNA i DNA, które pomagają działać naszym komórkom. 

ART - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10692106

Jeśli zależy Wam na naturalnym wzmocnieniu produkcji kolagenu, zapobieganiu jego rozpadowi zwróćcie uwagę na pokarmy, które spożywacie. Warto pomyśleć o wprowadzeniu wyżej wymienionych owoców i warzyw. A w kolejnym poście zdradzę Wam mój sposób na dodatkowe dostarczanie kolagenu do organizmu, czyli opowiem o kuracji, którą stosuję już od kilku dobrych tygodni. Uwaga, efekty mogą Was zaskoczyć ;) 

XOXO

2 komentarze:

  1. Ostatnio lekarz powiedział mi, że nie dostarczę kolagen do organizmu drogą suplementacji, jedynie poprzez pożywienie, a najbardziej nóżki w galarecie. Jestem ciekawa twojej kuracji, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio słyszałam dużo na temat diety Atkinsa. Słyszał ktoś może o niej? Co myślicie? Ja mam co do niej duze wątpliwości ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

Copyright © 2017 COCO COLLECTION