6/20/2013

Często spotykane składniki preparatów kosmetycznych i ich działanie!

W moich recenzjach kosmetycznych i tym samym w analizach składów możecie znaleźć nazwy różnych składników. Pytanie tylko: czy wiecie co to za składniki? Znacie ich działanie? Pomyślałam sobie, że w kilku zdaniach przybliżę Wam dziś te związki. Oczywiście nie będę też wprowadzać Was w skład INCI, bo to już było na blogu. Jeśli macie ochotę dowiedzieć się więcej lub powrócić do tego tematu zapraszam Was tutaj . A teraz bierzemy się do roboty...

zdj. grafika Google



Zacznijmy od substancji, które wiążą wilgoć. Są to alkohole ( glicerol, sorbitol, glikol propylenowy ), mocznik, ekstrakty roślinne, kwas mlekowy, kwas hialuronowy, aminokwasy, ekstrakty z alg, białko jedwabiu czy kompleksy proteinowe.

Glicerol = Gliceryna - jest cieczą o gęstej konsystencji syropu. Reguluje wilgoć, wspomaga funkcjonowanie lipidów skórnych. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i nadaje gładkość emulsji. Łagodzi działanie wysuszające alkoholu etylowego. Rozpuszcza się też w wodzie.

Sorbitol - dobrze rozpuszcza się w wodzie, może zastępować glicerynę. Odkryto go w owocach jarzębiny, obecnie znajduje się w soku z jabłek czy brzoskwiń. Daje on uczucie gładkości, jedwabistości. Stosowany również jako zagęstnik.

Glikol propylenowy - rozpuszcza się w wodzie i acetonie. Nawilża, tworzy na skórze film, który obniża parowanie wody z naszego organizmu. Ułatwia również wnikanie cennych substancji czynnych w skórę.

Mocznik - wiąże wilgoć! Może nawilżać, ale i złuszczać w zależności od stężenia. Ułatwia wnikanie składników czynnych w głębsze warstwy skóry. Jest niestabilny w środowisku wodnym, dlatego też stosuje się go z kwasem mlekowym.

Kwas mlekowy - może delikatnie konserwować kosmetyki i zakwaszać je. Działa bakteriobójczo, normalizuje procesy złuszczania naskórka w delikatny sposób. Spłyca zmarszczki, rozjaśnia. Stosowany również do utrzymania odpowiedniego pH preparatu.

Kwas hialuronowy - tworzy żele, działa nawilżająco. Na skórze tworzy film, uelastycznia ją. Jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Zalicza się do substancji biozgodnych, co oznacza iż nie powoduje alergii, podrażnień i zaczerwienienia.

Elastyna - biologicznie czynna ciecz, która łatwo wnika w głąb skóry. Wygładza zmarszczki, regeneruje, poprawia witalność. Chroni paznokcie przed detergentami, minimalizuje ich łamliwość.

Kolagen - tworzy film na skórze, który chroni przed działaniem czynników zewnętrznych. Wygładza i nawilża skórę, ale w nią nie wnika. Utrudnia parowanie wody.

Fibroina = białko jedwabiu - lekko opalizująca ciecz stosowana głównie w preparatach do włosów i paznokci. Daje efekt liftingu.

Mamy również substancje, które koją i działają przeciwzapalnie. Tu wyróżniamy alantoinę, pantenol, ekstrakt z aloesu, wody termalne, biotynę, minerały z Morza Martwego.

Alantoina - jest pochodną mocznika. Łagodzi, działa na oparzenia. Stosowana do pielęgnacji skóry skłonnej do uczuleń, z łuszczycą, egzemą, trądzikiem. Jest substancją biozgodną i nie zatyka porów.
Dodawana do wszelkich maści.

Pantenol - inaczej witamina B5, łagodzi i koi, a także penetruje go głębi skóry, włosów i paznokci. Jest gęstą, oleistą cieczą. Zmniejsza utratę wody z naskórka. regeneruje, działa przeciwzapalnie. Pogrubia włókno włosowe, może być też naturalnym konserwantem.

Biotyna - witamina występująca naturalnie w dużych ilościach w drożdżach, wątrobie i gotowanych jajkach.

Do substancji działających złuszczająco i keratolitycznie zaliczymy mocznik, kwasy AHA, siarkę, rezorcynę, nadtlenek benzoilu. O kwasach AHA pisałam Wam w oddzielnym poście na moim blogu :)

Siarka - to żółty proszek, który nie rozpuszcza się w wodzie. Zmiękcza zrogowaciały naskórek, często stosowana w preparatach do pielęgnacji cery trądzikowej.

I ostatnią grupą związków, które dziś Wam przedstawię są substancje regenerujące i przeciwzmarszczkowe, czyli witamina A, E, C, elastyna, kolagen, AHA/BHA, fitoestrogeny, polifenole, cytokina, koenzym Q, enzymy naprawcze DNA.

Witamina C - stymuluje lepsze ukrwienie skóry, wpływa na jędrność, elastyczność i spłyca zmarszczki. Stosuje się ją wspólnie z witaminą E. Zalecana jest do pielęgnacji skóry trądzikowej, opalonej i starzejącej się.

Kwas retinowy ( Tretinoina ) - najsilniejsza forma witamy A, stosowany w preparatach dermatologicznych.

Retinol - normalizuje wzrost i podziały komórkowe. Odmładza naskórek i zmniejsza liczbę uszkodzonych komórek. Działa lekko złuszczająco, stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze. Pogrubia ją, wygładza, cofa efekty fotostarzenia.

Witamina E ( Tokoferol ) - ma właściwości fotoochronne, wpływa na podwyższenie faktora SPF. Działa przeciwzmarszczkowo, stanowi naturalny konserwant.

Koenzym Q - naturalny składnik skóry. Przyspiesza regenerację witaminy E, powoduje wzrost elastyczności, działa antyoksydacyjnie, chroni przed UV, poprawia koloryt skóry.

zdj. grafika Google

Jak widzicie tych substancji jest sporo, a ja przedstawiłam Wam te najczęściej spotykane. Oczywiście nie będę tu tez poruszać tematu kosmetyków naturalnych czy związków szkodzących naszemu zdrowiu. Mam nadzieję, ze to krótkie przypomnienie i wprowadzenie do działania składników kosmetycznych zachęci Was do szukania informacji na ich temat. A może zainteresował Was jakiś składnik???
XOXO

8 komentarzy:

  1. Bardzo przyjemnie się czyta takie posty, można się czegoś ciekawego dowiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och bardzo przydatne! Ja się kompletnie na składach nie znam, a zawsze mogę sobie tu luknąć bo wszystko jest u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na tym właśnie mi zależy! Dziękuję :)

      Usuń
  3. Świetny, przydatny post :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziekuje Ci za ten post :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post! Na pewno skorzystam z niego nie raz;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna ściągawka z której na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 COCO COLLECTION