1/15/2014

INCI, najczęściej spotykane składniki kosmetyków!

Jakiś czas temu przedstawiałam Wam skład INCI oraz znaczenie składników. Post na ten temat znajdziecie tutaj . Tym razem troszkę przypomnienia! Chcę byście wybierając kosmetyki były świadome tego, co się w nich znajduje. Oczywiście nie podam Wam wszystkich, bo jest ich ponad 5 tyś. , ale część z tych, które są najczęściej spotykane. Możecie je zapamiętać lub spisać na kartce i włożyć do portfela :) Gotowe?


Zacznijmy od znaczenia:
emolient - preparat stale nawilżający skórę. Natłuszcza, blokuje parowanie wody ze skóry i zatrzymuje ją w naskórku.
emulgator - ułatwia powstawanie emulsji i zapewnia jej trwałość
rozpuszczalnik - ciecz zdolna do tworzenia roztworu po zmieszaniu z ciałem stałym
antyoksydant - wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka
konserwant - powoduje przedłużenie przydatności do spożycia produktów kosmetycznych itd. Zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów.
***
zdj. grafika Google
Aceton - aceton - rozpuszczalnik
Alcohol - etanol - rozpuszczalnik
Algae - algi - składniki pochodzenia roślinnego
Algin - alginian sodu - regulator lepkości, środek wiążący
Allantoin - alantoina - substancja czynna o działaniu pielęgnującym
Aloe - aloes - emolient
Aluminium Chloride - chlorek glinu - antyperspirant
Aluminium Stearate - steatynian glinu - emulgator
Aluminium Sulfate - siarczan glinu - antyperspirant
Agrania Spinosa Oil - olej arganowy - składnik lipidowy , emolient
Ascorbic Acid - kwas askorbinowy - antyoksydant
Benzoic Acid - kwas benzoesowy - konserwant
Benzyl Alcohol - alkohol benzylowy - konserwant
Beta - Carotene - beta - karoten - barwnik, substancja wychwytująca wolne rodniki
Biotin - biotyna - substancja czynna działająca na włosy i skórę
Bisabolol -bisabolol - substancja czynna o działaniu pielęgnującym skórę
Butyl Acetate - octan butylu - rozpuszczalnik
Butylparaben - butyloparaben - konserwant
Butyrospermum Parkii Butter - masło shea - emolient
Calcium Carbonate - węglan wapnia - biały pigment, substancja do pielęgnacji jamy ustnej
Camphor - kamfora - składnik roślinny
Candelilla Cera - wosk candelilla - regulator lepkości, emolient
Carnauba Wax - wosk carnauba - regulator lepkości, tworzy błonę
Cellulose - celuloza - regulator lepkości, środek wiążący, stabilizator, substancja żelująca
Cera Alba - wosk pszczeli - regulator lepkości, emolient, emulgator
Ceresin - cerezyna - regulator lepkości, stabilizator, środek wiążący
Cetyl Alcohol - alkohol cetylowy - regulator lepkości, emulgator, stabilizator
Citric Acid - kwas cytrynowy - regulator pH, substancja kompleksująca
Cocos Nucifera oil - olej kokosowy - emolient
Dihydroxyacetone - dihydroksyaceton - składnik brązujący skórę
Dimethicone - dimetylopoliksan - komponent lipidowy
Disodium EDTA - etylenodiaminotetraoctan sodu - substancja kompleksująca
EDTA - kwas etylenodiaminoteraoctowy - konserwant
Ethylparaben - etyloparaben - konserwant
Formaldehyde - formaldehyd - konserwant, utwardzacz paznokci
Glycerin - gliceryna - utrzymuje wilgoć, rozpuszczalnik, chroni przed utratą wody
Glyceryl Oleate - oleinian gliceryny - emulgator, emolient
Glyceryl Stearate - stearynian gliceryny - emulgator, emolient
Glycolic Acid - kwas glikolowy - regulator pH, substancja czynna o działaniu pielęgnującym
Hydrolyzed Silk - hydrolizat białek jedwabiu - substancja o działaniu pielęgnującym
Iron Oxides - tlenek żelaza - barwnik
Isopropyl Palmitate - palmitynian izopropylu - składnik lipidowy, emolient
Lactic Acid - kwas mlekowy - regulator pH, utrzymuje wilgoć, działa na skórę
Lanolin - lanolina - emolient, emulgator, składnik lipidowy
Lawsone - henna - barwnik
Linolenic Acid - kwas linolenowy - emolient, substancja czynna o działaniu pielęgnującym
Malic Acid - kwas jabłkowy - regulator pH, działa na skórę
Menthol - mentol - środek zapachowy
MICA - glinka - barwnik
Octocrylene - oktokrylen - filtr UVB
Paraffin - parafina twarda - składnik lipidowy
Paraffin Liquidum - parafina ciekła - emolient
Petrolatum - wazelina - emolient, składnik lipidowy
PEG- 2 do -60  Castor Oil - ester polietylenoglikolowy oleju rycynowego - emulgator
Polyethylene - polietylen - stabilizator, regulator lepkości, substancja ścierająca
Potassium Hydroxide - wodorotlenek potasu - regulator pH
Propylene Glycol - glikol propylenowy - rozpuszczalnik, utrzymuje wilgoć
Retinol - retinoloctan retinolu - substancja czynna o działaniu pielęgnującym
Rutin - rutyna - substancja czynna uszczelniająca naczynka
Salicylic Acid - kwas salicylowy - substancja keratolityczna
Silica - dwutlenek krzemu - środek ścierający
Sodium Carbonate - węglan sodu - regulator pH
Sodium Chloride - chlorek sodu - regulator lepkości
Sodium Lauryl Sulfate - laurylosiarczan sodowy - substancja aktywnie myjąca
Sorbitol - sorbitol - czynnik utrzymujący wilgoć
Sulfur - siarka - substancja keratolityczna
Tale - talk - absorbent
Titanium Dioxide - dwutlenek tytanu - chroni przed promieniami UV
Tocopherol - witamina E - antyoksydant
Triclosan - triklosan - konserwant, środek antyseptyczny
Urea - mocznik - regulator pH
Zinc Oxide - tlenek cynku - substancja kryjąca, substancja ochrony przeciwsłonecznej

Dotrwaliśmy do końca :) Dużo? To tylko część, ale ta najbardziej spotykana. Mam nadzieję, że dzięki tej ściągawce będziecie wiedzieć troszkę więcej o składach Waszych kosmetyków!!!
XOXO 

7 komentarzy:

  1. Mimo,ze chemii w szkole nie Lubie, to takie posty czytam od deski do deski ;-) moglabys jakoś zaznaczyć geiazdkami czy cos, które mogą zapychac?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mocznik nie tylko reguluje pH, ale też nawilża a w wyższych stężeniach działa złuszczająco. ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jak również oleje mają większe zastosowanie :)

      Usuń
  3. Przydatny artykuł :) Też ostatnio na blogu pisałam o składnikach kosmetyków, ale tych zapychających ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No zapiszę sobie gdzieś ten Twój wpis w zakładkach, żeby móc wracać do niego co jakiś czas :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 COCO COLLECTION